dijous, 31 de març del 2016

DIA DEL LLIBRE

Totes i tots sabem perfectament que per Sant Jordi es regalen roses i llibres. I qui més qui menys sap per què és tradició regalar roses: diu la llegenda que quan el cavaller Sant Jordi va matar el drac, de la sang va créixer una rosa vermella. El cavaller, la va collir i la va regalar a la princesa. Fins aquí tots estem d'acord, oi?

Però... i, els llibres, d'on surten? Que potser el drac llegia una estoneta abans d'anar a dormir? O potser el cavaller feia de bibliotecari els caps de setmana? O era la princesa, que escrivia novel·les policíaques en comptes de brodar?

Res de tot això! Resulta que el 23 d'abril coincideixen dues festes: la diada de Sant Jordi i el Dia del llibre.




 I rumiant rumiant quin seria el millor dia de l'any per a fer la celebració, van triar el dia del naixement d'un geni de la literatura: Miguel de Cervantes, l'autor de Don Quijote de la Mancha. Aquest bon senyor havia nascut un 7 d'octubre i les primeres festes del llibre es van fer en plena tardor. Però com que amb fred i vent no ve gaire de gust passejar i mirar paradetes de llibres, la festa no tenia èxit. Aleshores van buscar una altra solució:commemorar el dia de la mort de l'escriptor, que és justament el 23 d'abril!

I no us cregueu que el Dia del Llibre tan sols se celebra a Catalunya. L'any 1995, embadalits per la festassa que organitzem pels carrers, la Unesco va declarar el 23 d'abril Dia Mundial del Llibre i dels Drets d'Autor. Poca broma! I una altra coincidència: William Shakespeare, l'escriptor anglès més famós de tots els temps,també va morir un 23 d'abril.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada